Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

03/04/2019

Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή κ.Λεωνίδα Μπακούρα στο www.euro2day.gr με θέμα: «Με ισχυρή κερδοφορία και υψηλό μέρισμα έκλεισε το 2018»

Με ισχυρή κερδοφορία και υψηλά μερίσματα, συνολικού ύψους 21,1 εκατ. ευρώ, έκλεισε το 2018 για την Εταιρία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, επιδόσεις που είναι υψηλότερες κατά 30% σε σχέση με το 2017.

Την επισήμανση αυτή κάνει ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας με συνέντευξη του στο Euro2day.gr, ο οποίος χαρακτηρίζει και το 2019 «ελπιδοφόρο». Ο ίδιος αναλύει το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης με επενδύσεις 93 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου ώστε η διείσδυση του να φτάσει στο 65% του πληθυσμού των περιοχών δραστηριότητας της.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ σύμφωνα με τον γενικό διευθυντής της, είναι η πρώτη εταιρία που εφάρμοσε την τεχνολογία CNG με αποτέλεσμα να έχει πετύχει τη διανομή φυσικού αερίου και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει δίκτυο αγωγών.

Ο κ. Μπάκουρας υπογραμμίζει επίσης πως για φέτος οι επενδύσεις προβλέπονται στα 23,1 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία τα συμβόλαια έχουν ανέλθει στα 339.800.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι μία εταιρία που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περιοχές και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που βρίσκονται μακριά από την Αθήνα, πετυχαίνει θετικές οικονομικές επιδόσεις. Πείτε μας δυο λόγια

Το 2018 ήταν μία απόλυτα επιτυχημένη χρονιά για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ εκπληρώνοντας το σύνολο των επιχειρησιακών της στόχων, τόσο σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών όσο και σε επίπεδο ποιοτικών χαρακτηριστικών. σΣυγκεκριμένα, το 2018 η Εταιρία πέτυχε ισχυρή κερδοφορία και υψηλά μερίσματα ανά μετοχή, που ανέρχονται σε 21,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα περίπου κατά 30% με τα αντίστοιχα του 2017. Ενώ το ίδιο ελπιδοφόρο αναμένεται και το 2019. Παράλληλα το 2018 ήταν μία εξίσου επιτυχημένη χρονιά για την Εταιρεία καθώς τηρήθηκε με απόλυτη συνέπεια το Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την τροφοδότηση των απομακρυσμένων περιοχών με τεχνολογία CNG. Επιπλέον η ΕΔΑ ΘΕΣΣ επενδύει στην καινοτομία και σε τεχνολογίες αιχμής με μία νέα υπηρεσία ενημέρωσης για την εξέλιξη των εργασιών κατασκευής του Σημείου Παράδοσης, που τέθηκε σε εφαρμογή από 1η Μαρτίου και με την οποία ενισχύεται η παροχή διευρυμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών τόσο ως προς τους χρήστες διανομής, όσο και στους τελικούς πελάτες φυσικού αερίου.

Ποια είναι σήμερα η διείσδυση του δικτύου διανομής στη Θεσσαλονίκη και την περιοχή της Θεσσαλίας; Πόσα χιλιόμετρα και ποιο είναι το μέγεθος σε αριθμό νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που καλύπτει.

Το 2018 η διείσδυση του δικτύου διανομής στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, και πλέον το 60 % του πληθυσμού των περιοχών αυτών χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για τις καθημερινές του ανάγκες. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, το δίκτυο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ εξυπηρετεί 13 Καλλικρατικούς Δήμους, καλύπτοντας περίπου το 58% του πληθυσμού, ενώ στην περιφέρεια της Θεσσαλίας η διείσδυση έφθασε το 63% στους 11 Καλλικρατικούς Δήμους. Έως σήμερα, το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου φθάνει τα 2.300 χιλιόμετρα συνολικά σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Το πιο θετικό όμως είναι ότι όλο και περισσότερα νοικοκυριά, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια – δημοτικά κτίρια στις περιοχές αυτές, επωφελούνται από τη χρήση του φυσικού αερίου και έχουν ένα καθαρό, αποδοτικό, και ασφαλές καύσιμο σε προσιτή τιμή για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι για τη Θεσσαλονίκη ο συνολικός αριθμός των συμβολαίων ανέρχεται σε 239.400 για χρήση κυρίως οικιακή, αλλά και εμπορική και βιομηχανική, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τη Θεσσαλία ανέρχεται σε 100.400 συμβόλαια.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει προχωρήσει και στην προώθηση του CNG. Ποιες ανάγκες καλύπτει αυτή η μορφή του φυσικού αερίου, που έχει τοποθετηθεί και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η μεγάλη πρόκληση για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ ήταν να αυξήσει τη διείσδυση του φυσικού αερίου, συνδέοντας στο δίκτυό της όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές, ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες. Κλειδί στην επιτυχία της, είναι η επένδυση στην τεχνολογία CNG, χάρη στην οποία κατέστη δυνατή η τροφοδοσία απομακρυσμένων από το δίκτυο περιοχών με φυσικό αέριο. Οι σταθμοί αποσυμπίεσης φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την τροφοδότηση των απομακρυσμένων περιοχών στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, είναι οι πρώτες ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις αποσυμπίεσης Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα και αποτελούν πρότυπα εγκατάστασης και καινοτομίας καθώς έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας. Το φθινόπωρο του 2018 εγκαινιάστηκαν οι Σταθμοί Αποσυμπίεσης φυσικού αερίου στις περιοχές του Λαγκαδά, των Κουφαλίων και της Χαλάστρας για την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και του Τυρνάβου, της Καλαμπάκας και της Ελασσόνας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Και είναι μόνο η αρχή. Στο εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Εταιρείας για την επόμενη πενταετία 2019 -2023 προβλέπονται επενδύσεις 93 εκατ. ευρώ τόσο για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου διανομής όσο και για τη σύνδεση ακόμα περισσότερων απομακρυσμένων περιοχών με το φυσικό αέριο.

Κύριε Μπακούρα η εταιρία, όπως επισημάνατε, έχει συντάξει και υλοποιεί ένα από τα πλέον μεγάλα επιχειρησιακά σχέδια που προβλέπει επενδύσεις 93 εκατ. ευρώ σε μία πενταετία. Μπορείτε να μας δώσετε τα κύρια στοιχεία του;

Όπως σας ανέφερα, για την πενταετία 2019 – 2023 η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει υιοθετήσει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό και επενδυτικό πλάνο που συνδυάζει την επέκταση του δικτύου, των συνδέσεων και των διανεμόμενων όγκων αερίου, με παράλληλη μείωση των τιμολογίων διανομής προς όφελος των τελικών καταναλωτών. Κομβικά σημεία του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας αποτελούν η ανάπτυξη του υφιστάμενου δικτύου, η επέκτασή του σε νέες περιοχές, οι επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, σε σύγχρονο εξοπλισμό, σε υποδομές, στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων της και των τρίτων. Πολύ επιγραμματικά, το 5ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Εταιρείας προβλέπει: Επέκταση του δικτύου 4 Bar κατά 297 χλμ επιπλέον, 63 χιλιάδες νέες συμβάσεις σύνδεσης, αύξηση των διανεμόμενων όγκων αερίου σε 436 εκ κυβικά μέτρα το 2023 από 382,5 εκ. το 2018, 395 χιλιάδες συνδέσεις καταναλωτών συνολικά, διείσδυση του φυσικού αερίου στο 65% του πληθυσμού το 2023.

Ποιο είναι το επενδυτικό πλάνο για φέτος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και που θα επεκταθεί το δίκτυο διανομής;

Για το 2019 προβλέπονται επενδύσεις 23,1 εκατ ευρώ για την επέκταση του δικτύου διανομής σε νέες περιοχές, εκ των οποίων 13,1 εκατ ευρώ αφορούν το δίκτυο της Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα, 9,9 εκατ ευρώ το δίκτυο της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το δίκτυο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ αναμένεται να επεκταθεί μέσω του δικτύου αγωγών στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Σουρωτή, Βασιλικά του Δήμου Θέρμης, και στην Αγία Τριάδα του Δήμου Θερμαϊκού και στη Θεσσαλία στη Νέα Αγχίαλο, και τις Μικροθήβες του Δήμου Βόλου μέσω δικτύου αγωγών και στους Σοφάδες του Δήμου Σοφάδων, στον Παλαμά του Δήμου Παλαμά και την Αγιά του Δήμου Αγιάς μέσω της τεχνολογίας CNG.

Πού οφείλεται η επιτυχία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ; Ποιο είναι το μυστικό;

Επειδή θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής με τους πολίτες που μας παρακολουθούν και μας διαβάζουν, δεν υπάρχει κανένα μυστικό στην επιτυχία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της Εταιρείας και η επίτευξη των στόχων μας, είναι το αποτέλεσμα μια συνεχούς και αδιάλειπτης προσπάθειας 20 χρόνων που περιλάμβανε μακρόπνοο σχεδιασμό, σκληρή δουλειά και συνολικές επενδύσεις 546 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου της Εταιρείας. Επιπλέον, το σύγχρονο και αποτελεσματικό management με το οποίο διοικείται η Εταιρεία δημιουργούν ένα περιβάλλον σταθερότητας που μας επιτρέπει να είμαστε απερίσπαστοι στην οργάνωση και τον μακροχρόνιο σχεδιασμό μας, επιτυγχάνοντας υψηλή διείσδυση στις περιοχές αδείας της και εξασφαλίζοντας στους πελάτες μας τα χαμηλότερα τιμολόγια διανομής στην Ελλάδα. Καθοριστικοί παράγοντες σ’ αυτή την πορεία των 20 χρόνων είναι η πιστή τήρηση του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, οι καινοτόμες δράσεις, η αφοσίωση της Διοίκησης και των εργαζομένων στην επίτευξη των στόχων μας, ο υψηλός επαγγελματισμός, η τεχνογνωσία που διαθέτουμε και η δέσμευσή μας στη συνεχή ενημέρωση των καταναλωτών και των χρηστών, κάτι το οποίο τηρούμε με απόλυτη ευλάβεια και ο κόσμος αυτό το εισπράττει και μας επιβραβεύει με την εμπιστοσύνη του.

Χρήστος Κολώνας x.kolonas@euro2day.gr