Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

25/10/2019

Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή κ.Λεωνίδα Μπακούρα στο www.capital.gr με θέμα: «3000 νέες συνδέσεις σε ένα μήνα πέτυχε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ»

Τις 3.000 άγγιξαν οι νέες συμβάσεις σύνδεσης φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία, γεγονός που καταδεικνύει τους εντατικούς ρυθμούς διείσδυσης του φυσικού αερίου στις περιοχές της Αδείας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ τονίζει μιλώντας στο Capital.gr o γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας.  

Ο κ. Μπακούρας σημειώνει ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σε σύνολο 455 χιλιάδων μετρητών φυσικού αερίου που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, διαχειρίζεται περισσότερους από 350 χιλιάδες μετρητές στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης & στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Ο ίδιος αποκαλύπτει τον σχεδιασμό της εταιρείας για το επόμενο διάστημα που περιλαμβάνει νέες επενδύσεις και παράλληλα η εφαρμογή των χαμηλότερων τιμολογίων διανομής στην Ελλάδα

 

 

Συνέντευξη στο Χάρη Φλουδόπουλο

Κύριε Μπακούρα  πώς αποτιμάτε την πορεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ την τελευταία τριετία, πέτυχε τους στόχους της;

Το 2016, μετά το διαχωρισμό δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας, ιδρύθηκε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της ως αποκλειστικός διαχειριστής του δικτύου διανομής Φυσικού Αερίου στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. 

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Εταιρείας βασίζεται στο σεβασμό της Νομοθεσίας, των Αδειών και του ρυθμιστικού πλαισίου για την εκπλήρωση κάθε υποχρέωσής της, με γνώμονα την οργανωτική και λειτουργική της αυτονομία. Τα στοιχεία αυτά συγκλίνουν στην επίτευξη υψηλών στόχων απόδοσης για τη δραστηριότητα διανομής.

Κατά τη διάρκεια της τριετίας που διανύσαμε, με προσήλωση στον προγραμματισμό μας και με την στήριξη των μετόχων, συνεχίσαμε τις επενδύσεις με αμείωτο ρυθμό, οι οποίες ανέρχονται στην τριετία προοδευτικά σε 71,7 εκ. € και ξεπερνούν συνολικά τα 565 εκ. €. Επίσης, οι συνολικές συμβάσεις σύνδεσης σήμερα ανέρχονται σε 355 χιλιάδες με ένα εκτεταμένο δίκτυο αγωγών που ξεπερνά τα 2.400 χιλιόμετρα. Πετυχαίνουμε το σύνολο των επιχειρησιακών στόχων που θέσαμε σχετικά με την αδιάλειπτη διανομή και ασφάλεια του εφοδιασμού, την απόλυτη τήρηση του Προγράμματος Ανάπτυξης και του προγραμματισμού τροφοδότησης όλων των νέων περιοχών. Παράλληλα, τα κέρδη για τους Μετόχους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν για το 2019 σε 18,5 εκατ. €.

Επομένως, στον απολογισμό αυτής της τριετίας, μπορούμε να πούμε ότι η σκληρή δουλειά, η οργάνωση και η τόλμη απέδωσαν τα μέγιστα, διατηρώντας την  ΕΔΑ ΘΕΣΣ στις πρώτες θέσεις στον τομέα της ενέργειας. 

Ποια είναι φέτος η πορεία στο 9μηνο;

Συνολικά τους πρώτους εννιά μήνες του τρέχοντος έτους, έχουν υπογραφεί περισσότερες από 17.500 νέες συμβάσεις σύνδεσης φυσικού αερίου (νέοι μετρητές), σημειώνοντας αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ εκτιμάται ότι ο φετινός ετήσιος συνολικός αριθμός θα διαμορφωθεί σε 25.000 συνδέσεις. 

Μόνο το μήνα Σεπτέμβριο οι νέες συμβάσεις σύνδεσης αγγίξαν τις 3.000 σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, γεγονός που καταδεικνύει τους εντατικούς ρυθμούς διείσδυσης του φυσικού αερίου στις περιοχές της Αδείας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Πόσες συνδέσεις διαχειρίζεται η εταιρεία;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην φετινή ΔΕΘ, από το σύνολο 455 χιλιάδων μετρητών φυσικού αερίου που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ διαχειρίζεται περισσότερους από 350 χιλιάδες μετρητές στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης & στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση του Ρυθμιστικού Πλαισίου για τη σύνδεση των καταναλωτών, καθώς και στην συντήρηση και στην ασφαλή λειτουργία του δικτύου, πραγματοποιώντας διαρκώς ενέργειες για την αναβάθμιση των υποδομών της, με σταθερή προσήλωση στην εξυπηρέτηση των αναγκών των καταναλωτών.

Ποιο είναι το αναπτυξιακό πλάνο της Εταιρείας για το επόμενο διάστημα;

Η στρατηγική ανάπτυξη της Εταιρείας επικεντρώνεται στην προώθηση και περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές αλλά και στην κάλυψη με δίκτυο διανομής όλων των υφιστάμενων περιοχών, εφαρμόζοντας τα χαμηλότερα τιμολόγια διανομής στην Ελλάδα.

Υλοποιούμε ήδη ένα μακρόπνοο αναπτυξιακό και επενδυτικό πλάνο για την πενταετία 2019- 2023, με κομβικά σημεία την επέκταση του δικτύου διανομής, την αύξηση των συνδέσεων και των διανεμόμενων όγκων προς όφελος πάντοτε των τελικών καταναλωτών. Σήμερα, η διείσδυση του φυσικού αερίου στις περιοχές της Αδείας αγγίζει το 61% του πληθυσμού και σύμφωνα με το 5ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης στοχεύουμε στην αύξηση των δεικτών διείσδυσης, επεκτείνοντας το δικτύο 4 Bar κατά 297 χλμ επιπλέον και συνάπτοντας 63 χιλιάδες νέες συμβάσεις σύνδεσης, έτσι ώστε οι συνολικές συνδέσεις καταναλωτών στο τέλος του 2023 να ανέλθουν στις 395 χιλιάδες σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας διεθνώς που επηρεάζουν άμεσα και τη χώρα μας. Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια; 

Η ελληνική αγορά ενέργειας παρουσιάζει ευοίωνες προοπτικές, με καταλυτική συμβολή στην περαιτέρω ανάπτυξη και ισχυροποίησή της, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και των επενδύσεων σε υποδομές, στην καινοτομία και σε τεχνολογίες αιχμής. Παράλληλα, οι ενεργειακές εξελίξεις που διαδραματίζονται στα διεθνή και περιφερειακά έργα διασύνδεσης και αφορούν στην Ελλάδα, δίνουν την ευκαιρία στη χώρα να γίνει ενεργός μέτοχος των εξελίξεων αυτών. 

Ως εκ τούτου, στον εθνικό σχεδιασμό θα πρέπει να ενταχθούν υποδομές σύγχρονων δικτύων διανομής φυσικού αερίου με στοχευμένες επενδύσεις σε τεχνικά άρτιες οργανωτικές δομές με υψηλή τεχνογνωσία, ενισχύοντας διαρκώς τα επίπεδα ασφαλείας για την αξιόπιστη ανάπτυξη και αποδοτικότητα των δικτύων. Να σημειωθεί ότι, οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να υλοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη τον σχεδιασμό και την ορθή διαστασιολόγηση των δικτύων, δηλαδή με τεχνικά κριτήρια που αφορούν τη δυνατότητα κατασκευής, την αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου και την ασφάλεια του έργου, και σύμφωνα με οικονομικά κριτήρια που αφορούν τη ζήτηση και τη δυναμικότητα της κάθε περιοχής, καθώς και την απόδοση της επένδυσης.

Το φυσικό αέριο, συνεπώς, μπορεί να αποτελέσει μέρος της μετάβασης προς μια οικονομία μειωμένης χρήσης άνθρακα, καταλήγοντας στην απανθρακοποίηση των ενεργειακών συστημάτων της χώρας.  

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει να επιδείξει ένα ομολογουμένως εξαιρετικά πετυχημένο μοντέλο λειτουργίας. Πού οφείλεται αυτό; Ποιες είναι σήμερα οι απαιτήσεις του management σε μια εταιρεία όπως η ΕΔΑ ΘΕΣΣ; 

Οι καλές πρακτικές διοίκησης, υπό την αντίληψη πλέον ενός δημιουργικού management, σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία και την υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει το προσωπικό μας είναι τα θεμέλια της επιτυχημένης μας πορείας. Με λίγα λόγια, η δημιουργία ενός υγιούς και σταθερού εργασιακού περιβάλλοντος, επιτρέπει την οργάνωση και υλοποίηση του μακροχρόνιου σχεδιασμού μας, με αφοσίωση και υψηλό επαγγελματισμό.

Η προσέγγιση μου από την αρχή της επαγγελματικής μου καριέρας αλλά ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, εστιάζει στην ανάληψη δυναμικών αλλά και τολμηρών πρωτοβουλιών που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, επιτυγχάνοντας τους στόχους που υπαγορεύονται από το δικό μου management και από τις υποχρεώσεις της Εταιρείας προς τους μετόχους. Ήδη, από τα στάδια επιλογής προσωπικού, τηρούμε διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης. Παράλληλα, εφαρμόζεται σύστημα αξιολόγησης, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τις ανάγκες των εργαζομένων, επενδύοντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Αποτέλεσμα του μοντέλου διοίκησης σε συνδυασμό με τις θεμελιώδεις αξίες που υπηρετούμε είναι η υψηλή διείσδυση, η αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου, η ασφαλής λειτουργία του δικτύου και η τήρηση του προγραμματισμού μας με συνέπεια. 

Με ποιον τρόπο θα καταφέρει η χώρα μας να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις; Είναι αποδοτικό το σχήμα συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα;

Μέσα στην 20ετή πορεία μας, αντιμετωπίσαμε και καταφέραμε να ξεπεράσουμε σκοπέλους που τελικά δεν στάθηκαν εμπόδιο στο φιλόδοξο εγχείρημά μας. Επισημαίνεται ότι, επενδύθηκαν κεφάλαια για την κατασκευή δικτύου, τα οποία απέδωσαν σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, αντεπεξήλθαμε στις προκλήσεις που προήλθαν από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ενώ αρχικά φαινόταν δύσκολη υπόθεση, χάρις στις προσπάθειες, μετεξελίχθηκε σε άριστο μοντέλο συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και χαρακτηρίσθηκε ως "πρότυπο εταιρείας".

Κατά την προσωπική μου άποψη, η οποία έχει διαμορφωθεί παρατηρώντας τις εξελίξεις του κλάδου και μετέχοντας σε αυτές, το σταθερό νομοθετικό πλαίσιο αποτελεί κίνητρο ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων και ταυτόχρονα ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας. Επίσης, θα σύστηνα οι νέες επενδύσεις να υλοποιούνται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως αυτά που έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ενώ ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να παραμένει θεσμικός, πλαισιώνοντας την εφαρμογή τους.

Η χώρα μας είναι πλέον ώριμη να υποδεχθεί νέες επενδύσεις θεσπίζοντας όρους και προϋποθέσεις για την υλοποίησή τους. Η ελληνική οικονομία διαφαίνεται πιο "επενδύσιμη", αλλά για τη τοποθέτηση σημαντικών κεφαλαίων κρίνεται απαραίτητη η ρυθμιστική και κανονιστική σταθερότητα.