Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

09/05/2018

Συμμετοχή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο 3ο Συνέδριο για την Ενέργεια και την Ανάπτυξη της ΗΑΕΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συμμετοχή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο 3ο Συνέδριο για την Ενέργεια και την Ανάπτυξη της ΗΑΕΕ

 

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συμμετείχε ενεργά στο 3ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία που πραγματοποιήθηκε στις 3-5 Μαΐου 2018 στην Αθήνα με την παρουσία εκπροσώπων της βιομηχανίας, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Βασικοί άξονες του συνεδρίου ήταν η ενέργεια ως κύριος πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο μετασχηματισμός της αγοράς του φυσικού αερίου, οι επενδύσεις σε μεγάλα έργα αιχμής, η χρήση εναλλακτικών καυσίμων (CNG) καθώς επίσης και η ενεργειακή ασφάλεια.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της ελληνικής αγοράς ενέργειας όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ αλλά και διεθνείς όμιλοι όπως η Snam Rete Gas, η Gasunie η Fluxys, η Enagas, η Tellurian. Το πάνελ των ομιλητών περιελάβανε μεταξύ άλλων, τον κ. Γιώργο Σταθάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον κ. Σωκράτη Φάμελλο, Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόεδρο της ΝΔ, την κ. Φώφη Γεννηματά, πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, τον κ. Δημήτρη Τζώρτζη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ και τον κ. Νικόλαο Μπουλαξή, πρόεδρο της ΡΑΕ.

Στα πλαίσια του συνεδρίου, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην ενέργεια είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τον τομέα του φυσικού αερίου να παρουσιάζει ραγδαίες εξελίξεις μέσω της αποκεντρωμένης κατανάλωσης ενέργειας, των νέων οδεύσεων και των νέων τεχνολογιών.

Κατά την ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης της Εταιρείας και τη σημαντική συμβολή της για τη μετατροπή της Βορείου Ελλάδος σε ενεργειακό κόμβο.

Συγκεκριμένα, παρουσίασε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2018-2022, του οποίου η έγκρισή αναμένεται στο προσεχές διάστημα από τη Ρυθμιστική Αρχή και προβλέπεται η περαιτέρω διείσδυση φυσικού αερίου με τη χρήση αποσυμπιεσμένου αερίου (CNG) σε νέες περιοχές εντός της αδείας της γεωγραφικής περιοχής του Νομού Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας της Θεσσαλίας. Για την περίοδο 2018-2022, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει προγραμματίσει συνολικές επενδύσεις ύψους 101 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των υποδομών και τη διείσδυση σε υφιστάμενες και νέες περιοχές με προβλεπόμενη νέα επέκταση του δικτύου κατά 369 χιλιόμετρα στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, συνδέοντας περισσότερους από 60.000 νέους καταναλωτές.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η Εταιρεία ως πρωτοπόρος και διαθέτοντας την κατάλληλη τεχνογνωσία έχει ήδη ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες των  εγκαταστάσεων σταθμών αποσυμπίεσης σε δύο Δήμους, Λαγκαδά και Τυρνάβου με γνώμονα τον ασφαλή εφοδιασμό του δικτύου, και αμέσως μετά την οριστικοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου θα προχωρήσει στην τροφοδότηση αυτών των περιοχών.

Συνοψίζοντας, ο κ. Μπακούρας τόνισε ότι στόχος της ΕΔΑΘΕΣΣ είναι πάντα ο  σωστός  προγραμματισμός  των έργων επέκτασης του δικτύου, η τήρηση του κώδικα διανομής, η υγεία & ασφάλεια των εργαζομένων και ο σεβασμός στον τελικό καταναλωτή.

Τέλος, υπογράμμισε ότι με την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου και τη χρήση του CNG στις απομακρυσμένες περιοχές μειώνεται σημαντικά το ενεργειακό κόστος στους οικιακούς καταναλωτές και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες προάγοντας έτσι την ανάπτυξη και περιορίζοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.