Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

02/11/2020

"Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ επιδεικνύει τη δυναμική της σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη" - Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή, κ. Λεωνίδα Μπακούρα, στο περιοδικό "Επιχειρείν"

Καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στην πορεία προς την ανάκαμψη της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Με πολυετή παρουσία στη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη, προσαρμόζει την επιχειρησιακή της λειτουργία σε κάθε συγκυρία και αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Τα εύρωστα αποτελέσματα που διαρκώς επιτυγχάνει δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά συνισταμένη της αφοσίωσης στους στρατηγικούς στόχους, της ετοιμότητας της διοίκησης, της εμπειρίας των στελεχών της, της τεχνογνωσίας και των σύγχρονων υποδομών της.

Το πρώτο 6μηνο του 2020, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ «έτρεξε» με υψηλές ταχύτητες καταγράφοντας ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Επιδόσεις μάλιστα, που γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακές αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που επέφεραν η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνο σημειώθηκε μεγάλη ανάπτυξη της αγοράς με 8.293 νέες συνδέσεις, διανεμήθηκαν 277,9 εκατ. κυβικά φυσικού αερίου αυξημένοι κατά 4,4% από το εξάμηνο του 2019 και υλοποιήθηκαν  € 12 εκατ. επενδύσεις για τη ανάπτυξη του δικτύου και τη σύνδεση των νεών καταναλωτών. Επίσης, σε ότι αφορά τα καθαρά κέρδη της Εταιρείας, μετά τους φόρους, διαμορφώθηκαν στα 17 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,3% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα, οι στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη της Εταιρείας σε συνδυασμό με το αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης και τις καινοτόμες δράσεις της αποτελούν τα συστατικά για τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας και την υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων. Το εγκεκριμένο 5ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης περιλαμβάνει συνολικές επενδύσεις ύψους 145 εκ. € από τις οποίες 54 εκ. € αφορούν την ανάπτυξη του δικτύου διανομής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επίσης, η συνολική αύξηση του ποσοστού διείσδυσης στον πληθυσμό προβλέπεται να ανέλθει στο 74% στις περιοχές της Αδείας ενώ οι συμβάσεις σύνδεσης θα ξεπεράσουν τις 450 χιλιάδες.

Για τη Περιφέρεια Θεσσαλίας συγκεκριμένα, ο κ. Μπακούρας Λ., επισημαίνει την ευρεία χρήση του φυσικού αερίου, καθώς η διείσδυση  του ανέρχεται στο 65% του πληθυσμού. Για το 2020, εντάσσονται στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου το Μουζάκι, η Πύλη, το Συκούριο, ο Αμπελώνας, ενώ λόγω της ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης εντός του τρέχοντος έτους πρόκειται να εγκατασταθεί και 2ος σταθμός CNG στην Ελασσόνα και στον Τύρναβο.

Παράλληλα, στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, περιλαμβάνονται επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες για την ολοκλήρωση του ψηφιακού της μετασχηματισμού. Το ψηφιακό άλμα της Εταιρείας με τη χρήση νέων τεχνολογικά εφαρμογών και την αξιοποίηση πολλών δυνατοτήτων συνέβαλε στην άμεση προσαρμογή των λειτουργιών της στις απαιτήσεις των νέων συνθηκών. Η αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει ως απώτερο σκοπό τη βελτίωση της επιχειρησιακής απόδοσης, μέσω της δημιουργίας ενός σύγχρονου μοντέλου εφαρμογών αξιοποιώντας προηγμένη τεχνολογία για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται ο πλήρης εκσυγχρονισμός των Πληροφοριακών Συστημάτων της Εταιρείας σε επίπεδο Λογισμικού και Υποδομών και η εγκατάσταση ευφυών Συστημάτων Μέτρησης στους τελικούς καταναλωτές, εστιάζοντας στην ασφάλεια, την αποδοτικότητα του δικτύου διανομής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως δηλώνει σχετικά ο Γενικός Διευθυντής, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, «το επενδυτικό πλάνο της Εταιρείας αφορά την επέκταση των δικτύων, τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών της και τη βελτιστοποίηση της ποιότητας  των υπηρεσιών της, με στόχο να φτάσει το φυσικό αέριο σε κάθε σπίτι, επιχείρηση και βιομηχανία της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Ήδη καλύπτεται με δίκτυο το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών της Αδείας και ο προγραμματισμός μας είναι έως το 2024, να ενταχθεί το σύνολο τους. Οι ισχυρές επιδόσεις μας, επιβεβαιώνουν στο ακέραιο την ευόδωση του αναπτυξιακού μας προγράμματος εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε ανακοινώσει».

Λαμβάνοντας διαρκώς πρωτοβουλίες και με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη, η θέση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στον ενεργειακό κλάδο της χώρας αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς, ως μέλος ισχυρών Ευρωπαϊκών φορέων, όπως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Βιωσιμότητας GD4S. Μαζί με τους σημαντικότερους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης, μεριμνά ώστε να προωθηθούν από κοινού πολιτικές προς όφελος των Ευρωπαίων καταναλωτών, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Παρά τις προκλήσεις που επέφερε η κρίση και ιδιαίτερα το δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι προτεραιότητες της Εταιρείας παραμένουν αναλλοίωτες. Με ευθύνη και συνέπεια, εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου διανομής και εξασφαλίζει τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, τους καταναλωτές, τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, τις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον και τους ανθρώπους της.

Επιχειρείν Οκτωβρίου 2020