Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

29/12/2017

Εγκαινιάστηκε η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Νέα Μεσημβρία του Δήμου Χαλκηδόνος

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Εγκαινιάστηκε η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου
στη Νέα Μεσημβρία του Δήμου Χαλκηδόνος

 

         

Μετά τον Τρίλοφο, το Πλαγιάρι, το Φίλυρο, την Εξοχή και τον Χορτιάτη μια ακόμη περιοχή της περιαστικής Θεσσαλονίκης περνάει στη χρήση του φυσικού αερίου. Πρόκειται για τη Νέα Μεσημβρία του Δήμου Χαλκηδόνος, όπου την Παρασκευή 29/12/2017 έγιναν τα εγκαίνια της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου και ενεργοποιήθηκαν οι μετρητές των πρώτων καταναλωτών που απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη του.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο οικοδεσπότης, Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Ιωάννης Τσουκνιδάς, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Βενέτης Μπούρας, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Λεωνίδας Μπακούρας, τα μέλη της ολομέλειας της ΡΑΕ κ. Νεκταρία Καρακατσάνη και Απόστολος Γκότσιας, οι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης, κ. Γεώργιος Λαζαρίδης τομεάρχης ενέργειας των ΑΝΕΛ, ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης τομεάρχης ενέργειας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας.

Κατά τις ομιλίες, χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι στην εκδήλωση της Νέας Μεσημβρίας εκπροσωπήθηκαν σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας καθώς «το αέριο ενώνει», ενώ επίσης «και δεν κάνει διακρίσεις» και τονίστηκε ότι δύο στόχους είχε θέσει η εταιρεία για το 2017: ο πρώτος ήταν η ίδρυση της εταιρείας ΕΔΑΘΕΣΣ που έχει την ευθύνη της διανομής στην περιοχή της αδείας της και ο δεύτερος η ασφαλής επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Με την εκδήλωση στη Νέα Μεσημβρία σημειώθηκε ότι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του 2017 και έγινε αναφορά στις επεκτάσεις του δικτύου που έχουν προγραμματισθεί για το 2018: Λαγκαδά, Επανομή, Μηχανιώνα, Νέο Ρύσιο, Χαλάστρα, Κουφάλια στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη, Καλαμπάκα, Ελασσόνα, Παλαμά, Τύρναβο, Αγιά στη Θεσσαλία. 

Επιπλέον, στην εκδήλωση αναφέρθηκε η άψογη συνεργασία της Δημόσιας επιχείρησης αερίου με τον ιδιωτικό τομέα και ότι, την περίοδο 2018-2022 έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ύψους 101 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των υποδομών. Έγινε αναφορά επίσης στις προσπάθειες των τελευταίων δύο χρόνων για την τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης με φυσικό αέριο, ώστε και ο  πολίτης της περιφέρειας πλέον να έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει τα οφέλη του,  γεγονός που, όπως επισημάνθηκε, γίνεται με προγραμματισμό και συνέπεια. Τέλος υπογραμμίστηκε η σημασία που αποδίδεται στην προστασία του περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του φυσικού αερίου στη μείωση των εκπομπών ρύπων, αλλά και στην ανάπτυξη που παρουσιάζει ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Παράλληλα, εκφράστηκαν θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν ώστε το φυσικό αέριο να φθάσει στη Νέα Μεσημβρία και μάλιστα στο χρονικό διάστημα που είχε δεσμευθεί η εταιρία, ενώ χαρακτηρίστηκε ως ιστορική ημέρα για τη Νέα Μεσημβρία, με ιδιαίτερα ευεργετικές συνέπειες, τόσο στην οικιακή οικονομία όσο και στην επιχειρηματικότητα. Ζητήθηκε επίσης η βοήθεια από το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να αναπτυχθεί η χρήση του συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) χωρίς διαφοροποίηση της τιμής.

Επιπρόσθετα, στις ομιλίες έγινε αναφορά στη σημασία που αποδίδει η ηγεσία της Εταιρείας και το προσωπικό στην τήρηση των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων και επισημάνθηκε ότι είναι ιδιαίτερο υψηλό, της τάξεως του 90 έως 95%, το ποσοστό της ικανοποίησης των καταναλωτών φυσικού αερίου όπως προκύπτει από τις σχετικές έρευνες. Αναφέρθηκε δε, ότι η διείσδυση του φυσικού αερίου αποτελεί αλλαγή για το ενεργειακό μέλλον του τόπου και ότι το θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, ενώ εντύπωση προκάλεσε η άρτια οργάνωση της εταιρείας και η προσήλωση της στην ασφαλή διανομή του φυσικού αερίου.

Επίσης, υπογραμμίστηκε ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του φυσικού αερίου και η συμβολή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην επέκταση του δικτύου του στην περιφέρεια, χάρις στη δέσμευση ποσού 15 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στη Νέα Μεσημβρία, έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με το ορισθέν χρονοδιάγραμμα, η κατασκευή και η αεριοδότηση της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης μήκους 3,5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το πλάνο ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και επωφελούνται της χρήσης του φυσικού αερίου οικιακοί, εμπορικοί καταναλωτές και Δημόσια - Δημοτικά κτίρια. 

Οι αιτήσεις σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου ξεπερνούν ήδη τις 280. Για την περίοδο 2018-2022 αναμένεται η κατασκευή επιπλέον δικτύου από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ώστε να εξυπηρετηθούν όσον το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές και στόχος της εταιρείας είναι το 60% του πληθυσμού να τροφοδοτείται με φυσικό αέριο.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με το άναμμα της φλόγας του φυσικού αερίου που σηματοδοτεί την αεριοδότηση της περιοχής. Νωρίτερα τροφοδοτήθηκαν με αέριο το Κοινοτικό Κατάστημα της Ν. Μεσημβρίας και ο πρώτος οικιακός καταναλωτής.