Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

29/12/2022

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος Ανάπτυξης για το 2022 - Τροφοδότηση του Βαθυλάκκου και της Χαλκηδόνας

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ υποδέχεται τη νέα χρονιά, υλοποιώντας στο ακέραιο τον επενδυτικό της σχεδιασμό για την επέκταση και ενίσχυση των υποδομών διανομής. Μέσα σε ένα σύνθετο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Εταιρεία ολοκλήρωσε επιτυχώς την τροφοδότηση όλων των νέων περιοχών, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του 2022 και με απόλυτο σεβασμό στο νομοθετικό, ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Με αφορμή την επέκταση του δικτύου διανομής και την τροφοδότηση του Βαθυλάκκου και της Χαλκηδόνας, διεξήχθη η συμβολική τελετή αφής φλόγας παρουσία του Δήμαρχου Χαλκηδόνος, κ. Αναγνωστόπουλου Σ. και του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρα Λ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές κκ. Καράογλου Θ. και Αναστασιάδης Σ., εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, στελέχη της Εταιρείας και πλήθος πολιτών.

Θερμή υποδοχή επιφύλασσαν οι κάτοικοι της περιοχής καθώς εκατοντάδες αιτήσεις υποβλήθηκαν για τη σύνδεση στο δίκτυο διανομής, πιστοποιώντας για ακόμα μία φορά την αναλλοίωτη εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς το φυσικό αέριο και τον Διαχειριστή.

Στόχο αποτέλεσε όχι μόνο η τροφοδότηση της Χαλκηδόνας αλλά και η ενίσχυση του δικτύου της ευρύτερης περιοχής στη δυτική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί φυσική συνέχεια του Χαλύβδινου Δικτύου Μέσης Πίεσης που τροφοδότησε έναν από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς καταναλωτές, τη Μ.Ε.Λ. - Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου. Μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα που αναμένεται να ενεργοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023, με ετήσια συνολική κατανάλωση που θα ξεπεράσει τα 16 εκ. κυβικά φυσικού αερίου ετησίως.

 

Τα χαρακτηριστικά αυτού συνίστανται στην κατασκευή χαλύβδινου αγωγού συνολικού μήκους 8.800 μέτρων και την κατασκευή 3 υπόγειων  Βανοστασίων. Κατά μήκος του δικτύου, πραγματοποιήθηκαν οκτώ τηλεκατευθυνόμενες διατρήσεις συνολικού μήκους 2.054 μέτρων.

 

Κατά μήκος της όδευσης υπήρξε εμπλοκή με τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline. Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, πραγματοποιήθηκε η ασφαλής διέλευση του δικτύου σε σχέση με τον αγωγό υψηλής  πίεσης του ΤΑΡ. Το έργο κατασκευάστηκε σύμφωνα με όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία, οι σχετικές Προδιαγραφές, Οδηγίες και Διαδικασίες της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, οι οποίες τηρούνται απαρέγκλιτα σε κάθε στάδιο.

Στο ίδιο πλαίσιο, κατασκευάστηκε δίκτυο Πολυαιθυλενίου Χαμηλής Πίεσης εντός του Βαθύλακκου και της Χαλκηδόνας συνολικού μήκους 3.500 μέτρων, για την τροφοδότηση των οικιακών καταναλωτών.

Από την πλευρά του ο  Δήμαρχος Χαλκηδόνος, κ. Αναγνωστόπουλος Σ. δήλωσε «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που μια ακόμη περιοχή του Δήμου μας, αυτή τη φορά η Κοινότητα του Βαθυλάκκου τροφοδοτείται με φυσικό αέριο, ένα καύσιμο φιλικό προς το περιβάλλον, που διαχρονικά ήταν σαφώς φθηνότερο έναντι όλων των υπολοίπων μορφών ενέργειας. Μπορεί βέβαια αυτή τη στιγμή να έχουμε μια αρνητική συγκυρία, ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι τιμές θα επανέλθουν και θα μπορούν τόσο οι οικιακοί καταναλωτές, όσο και οι επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής να απολαύσουν τα οφέλη αυτής της μορφής ενέργειας. Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση καθώς το πρόγραμμα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ τηρήθηκε στο έπακρο και αυτή τη στιγμή έχουμε καλύψει το 70% του Δήμου Χαλκηδόνος. Ευελπιστώ ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα ώστε να φτάσουμε και να καλύψουμε το 100% του Δήμου μας. Στο Δήμο μας εκτελείται ίσως το μεγαλύτερο έργο επέκτασης φυσικού αερίου που υλοποιεί η ΕΔΑ ΘΕΣΣ την παρούσα χρονική περίοδο και για αυτό τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γενικό Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδα Μπακούρα αλλά και τα στελέχη της εταιρείας για τη στήριξή τους και την άριστη συνεργασία που έχουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα». 

 

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρας Λ. δήλωσε: «Η πλήρης υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης και η τροφοδότηση της τελευταίας περιοχής για το 2022 πιστοποιούν την αυστηρή τήρηση του προγραμματισμού και του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης των έργων. Παράμετροι που σηματοδοτούν την επιτυχή ολοκλήρωση μιας χρονιάς σημαντικών προκλήσεων και οδηγούν στην επιταχυνόμενη διείσδυση του φυσικού αερίου. Χάρη στη συνέπεια που υποδείξαμε στην υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδιασμού, η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο τέλος του 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 327 εκ. €, σημειώνοντας αύξηση 5,1%, έναντι 311,2 εκ. € στο τέλος του 2021, καταδεικνύοντας την αυξανόμενη αξία των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας.

Συνεχίζουμε το έργο μας με την έλευση της Italgas και πάντα με γνώμονα την καινοτομία και την μεγιστοποίηση της βιώσιμης αξίας. Έννοιες που αποτελούν τον πυρήνα της λειτουργίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Προς αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβάνουμε στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό επενδύσεις για την αναβάθμιση και αναπροσαρμογή των δικτύων και την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των υποδομών, οι οποίες θα ενσωματώσουν σταδιακά αυξανόμενες ποσότητες ανανεώσιμων αερίων, όπως το βιομεθάνιο και μελλοντικά το υδρογόνο». Συμπλήρωσε ότι στον Δήμο Χαλκηδόνος υπάρχει ισχυρή δυναμική για την παραγωγή βιομεθανίου, η οποία με την θέσπιση του νομοκανονιστικού πλαισίου και τη δημιουργία των κατάλληλων κίνητρων θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αλλά και του κλάδου των ανανεώσιμων αερίων.

Ολοκληρώνοντας, ο Γενικός Διευθυντής ευχαρίστησε το προσωπικό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και τόνισε: «βαδίζουμε προς το μέλλον βασιζόμενοι στα γερά θεμέλια των επιτευγμάτων μας και στην πολύτιμη αξία των ανθρώπων μας, την οποία εξακολουθούν να επιδεικνύουν έμπρακτα με ακεραιότητα, σεβασμό, ομαδικό πνεύμα και προσήλωση στην επίτευξη των στόχων της Εταιρείας».