Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

26/07/2022

Η Θεσσαλονίκη κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων της Ευρώπης – Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής των GD4S στα γραφεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Στα γραφεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού οργανισμού για τη Βιωσιμότητα (GD4S) στις 19 & 20 Ιουλίου. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι δεσμεύσεις των Διαχειριστών Δικτύων Διανομής για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του σχεδίου δράσης REPowerEU στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων αερίων (βιομεθάνιο, υδρογόνο).

Ο οργανισμός GD4S συγκεντρώνει τους 10 μεγαλύτερους διαχειριστές δικτύων διανομής φυσικού αερίου (DSOs) από τη Γαλλία (GRDF), την Ελλάδα (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), την Ιταλία (Italgas), την Ιρλανδία (Gas Networks Ireland), την Πορτογαλία (Galp Gás Natural Distribuição), την Ισπανία (Nedgia), τη Ρουμανία (Distrigaz Sud Retele) και την Ολλανδία (Alliander, Stedin, Enexis) οι οποίοι εξυπηρετούν συνολικά πάνω από 35 εκατομμύρια τελικούς καταναλωτές στην Ευρώπη (σχεδόν το 35% της ευρωπαϊκής αγοράς) και διαχειρίζονται ένα δίκτυο συνολικού μήκους άνω των 475.000 χλμ.

Η ατζέντα που διαμορφώθηκε από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, περιλάμβανε θέματα ειδικού περιεχομένου με διακεκριμένους ενεργειακούς φορείς δίνοντας την δυνατότητα στα μέλη του GD4S να ανταλλάξουν απόψεις με τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής στο ενεργειακό γίγνεσθαι της χώρας και της Ένωσης.

Οι συναντήσεις αυτές αποτέλεσαν κατάλληλη ευκαιρία για την προώθηση του οράματος του οργανισμού και την ανάδειξη της σημασίας των υποδομών διανομής για την αυξανόμενη έγχυση ανανεώσιμων αερίων. Υπό αυτό το πρίσμα, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τον καταλυτικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής, ως επιταχυντές για την εν εξελίξει ενεργειακή μετάβαση. Ειδικότερα:

  • Με την Ευρωβουλευτή, κα Μαρία Σπυράκη συζητήθηκε ο κανονισμός εκπομπών μεθανίου για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.
  • Η θέσπιση του ρυθμιστικού πλαισίου για την υποστήριξη της παραγωγής και έγχυσης βιομεθανίου στα δίκτυα διανομής στην Ελλάδα ήταν το θέμα που τέθηκε σε συζήτηση με  τον Πρόεδρο της ΡΑΕ, κ. Αθανάσιο Δαγούμα και τα μέλη της Επιτροπής. 
  • Ο Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών και μέλος της Ολομέλειας ΡΑΕ, κ. Κόμνιος Κομνηνός παρουσίασε προτεινόμενες νομικές τροποποιήσεις επί του νομοθετικού πακέτου Gas Package.
  • Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Παραγωγών Βιοαερίου, κ. Αλέξανδρος Υφαντής ανέλυσε την αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο και παρουσίασε προτάσεις για τη μετάβαση από την θεωρία στην πράξη στην Ελλάδα.
  • Τέλος, o κ. Πανάγος καθηγητής Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Δικαίου και Υπεύθυνος Συμμόρφωσης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, τόνισε την ανάγκη για τη θέσπιση ενός απλού, ευέλικτου και αποτελεσματικού νομοκανονιστικού πλαισίου όπου θα ευδοκιμήσουν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του κλάδου των ανανεώσιμων αερίων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Εσωτερικού Ελέγχου, κα Αικατερίνη Στάχταρη επεσήμανε ότι οι προκλήσεις που αναδύονται τόσο από την ενεργειακή κρίση όσο και από την ενεργειακή μετάβαση, επιτάσσουν την κοινή δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. Ως εκ τούτου, οι επί μέρους εθνικοί στόχοι των Κρατών Μελών θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται και να ανατροφοδοτούν τους στόχους της ΕΕ και αντιστρόφως.

Αναφορικά  με τις εξελίξεις σε επίπεδο ενεργειακής πολιτικής η κα. Στάχταρη ανέφερε ότι για να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση ανανεώσιμων και χαμηλών εκπομπών άνθρακα αερίων στα υφιστάμενα δίκτυα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το προσχέδιο αναθεώρησης της νομοθετικής δέσμης για το φυσικό αέριο που αναφέρεται ως «πακέτο για το Υδρογόνο και τα Απανθρακοποιημένα αέρια» (Hydrogen and Decarbonised Gas Package) που δημοσίευσε η Κομισιόν τον Δεκέμβριο του 2021. Το νομοθετικό πακέτο στοχεύει στην απαλλαγή της αγοράς φυσικού αερίου από τις εκπομπές άνθρακα και προτείνει μέτρα πολιτικής που απαιτούνται για την υποστήριξη της δημιουργίας βέλτιστων υποδομών, καθώς και αποτελεσματικών αγορών ανανεώσιμων αερίων. Υπό το πρίσμα του σχεδίου δράσης RePowerEU, το υπό αναθεώρηση νομοθετικό πακέτο για το φυσικό αέριο (Gas Package) πρέπει τώρα να εναρμονιστεί με τον επείγοντα χαρακτήρα και τις φιλοδοξίες της Ευρώπης για μια γρήγορη, οικονομικά αποδοτική μετάβαση που προασπίζει την ενεργειακή ασφάλεια. Από αυτή την άποψη, η αναθεώρηση του Gas Package αποτελεί ορόσημο για τους Διαχειριστές Δικτύων Διανομής αερίου, καθώς θα τους επιτρέψει, λόγω των διεσπαρμένων δικτύων, να διανέμουν τοπικά παραγόμενα ανανεώσιμα αέρια.

Στο Εθνικό πλαίσιο η διεύρυνση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων ενεργειακών φορέων με τους Διαχειριστές Δικτύων Διανομής -οι οποίοι θα αποτελέσουν τους συνδετικούς κρίκους μεταξύ παραγωγών ανανεώσιμων αερίων και τελικών καταναλωτών-  θα συνεισφέρει τα μέγιστα στη διαμόρφωση του κατάλληλου νομοκανονιστικού πλαισίου για την εφοδιαστική αλυσίδα των ανανεώσιμων αερίων στην Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ένας από τους βασικότερους στόχους μας, μέσω της συμμετοχής μας στους GD4S, είναι η υποβολή προτάσεων για τη δημιουργία του κατάλληλου νομικού και κανονιστικού πλαισίου στη χώρα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ένα πλαίσιο όπου τα κατάλληλα κίνητρα θα επιτρέψουν την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα».

Συνεχίζοντας, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, τόνισε: «ο στόχος της παραγωγής 35 bcm βιομεθανίου που έθεσε το REPowerEU αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς την απεξάρτηση του ενεργειακού εφοδιασμού και την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στην Ευρώπη, καθώς δίνει τα απαραίτητα μηνύματα στους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας. Παρά τις προκλήσεις που αναδύονται λόγω του διαφορετικού επιπέδου ωριμότητας των κρατών – μελών, υπάρχει ισχυρή δυναμική για την επιταχυνόμενη παραγωγή και έγχυση βιομεθανίου και, σε επόμενο στάδιο, υδρογόνου.» Ολοκληρώνοντας, ο Γενικός Διευθυντής, χαρακτήρισε την παρουσία του οργανισμού στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα γραφεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ ύψιστης σημασίας για την προώθηση των θέσεων των Διαχειριστών Δικτύων Διανομής μέσω του GD4S, αλλά και τη διάχυση της τεχνογνωσίας στο πλαίσιο διαμόρφωσης δεσμευτικών στόχων της Ευρωπαϊκής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο.