Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

12/03/2020

Πως αναγνωρίζουν την ΕΔΑ ΘΕΣΣ οι δημόσιοι φορείς

Το 5ετές Πρόγραμμα επέκτασης του φυσικού αερίου και οι ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλονίκης, Δήμαρχο Πυλαίας - Χορτιάτη, κ. Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, τον Γενικό Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα και την Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Εταιρείας, κα Αικατερίνη Στάχταρη.

Ο Υπουργός υποδέχθηκε τους παρευρισκόμενους και έκανε μια σύντομη αναφορά στο οικονομικό κλίμα της χώρας. Παρατήρησε ότι έχουν δημιουργηθεί ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων παρέχοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις για την υλοποίηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων. Εξέφρασε την πρόθεση της πολιτείας για τη στήριξη επιχειρήσεων, όπως η      ΕΔΑ ΘΕΣΣ, που πραγματοποιούν μεγαλόπνοα προγράμματα επενδύσεων με σταθερότητα και συνέπεια, ενισχύοντας με τη σειρά τους τους πυλώνες της εθνικής οικονομίας. Η Εταιρεία έχει επενδυτή τον ιταλικό κολοσσό ΕΝΙ, ο οποίος ακόμα και σε περιόδους οικονομικής ύφεσης συνέχισε και συνεχίζει να επενδύει στη χώρα, στηρίζοντας την οικονομία μας. Ταυτόχρονα, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αποδίδει υψηλά μερίσματα, μόνο για το 2019 διένειμε μερίσματα ύψους €20 εκ.  προς τους μετόχους της, αλλά ενισχύει και τα έσοδα του δημοσίου καταβάλλοντας διαχρονικά και σταθερά υψηλά μερίσματα.

 

Ο κ. Καράογλου συμπλήρωσε ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αποτελεί πόλο έλξης για επενδυτές στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης, επιτυγχάνοντας εύρωστα αποτελέσματα μέσα από τη διαχείριση ενός αποδοτικού δικτύου. Ταυτόχρονα,  έδωσε έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διέπουν τη λειτουργία της, δηλαδή την οργάνωση, τον επαγγελματισμό και την υψηλή τεχνογνωσία. «Τα λόγια έρχονται και παρέρχονται, τα έργα όμως μένουν. Και η ΕΔΑ ΘΕΣΣ μιλά αποκλειστικά με έργα» τόνισε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην «πετυχημένη και ανοδική πορεία της Εταιρείας», χαρακτηρίζοντάς την «κορυφαία στο χώρο της Ενέργειας» καθώς – όπως πρόσθεσε -  «κέρδισε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και «τρέχει» με υψηλές ταχύτητες απρόσκοπτης ανάπτυξης, προγραμματίζοντας νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας». Γι αυτό άλλωστε τόνισε ότι, κατά το 2019 καταγράφηκε ρεκόρ νέων συνδέσεων, οι οποίες ανήλθαν στις 25.000 και προέβλεψε νέο ρεκόρ για το 2020, ώστε η φλόγα του φυσικού αερίου να ανάψει παντού. Τέλος, όπως ανέφερε «οι ενεργειακοί δρόμοι που ανοίγουν στην Β. Ελλάδα οδηγούν στη διαρκή οικονομική ανάπτυξη αλλά και την πράσινη ανάπτυξη, με το φυσικό αέριο να αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής..».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Καϊτεζίδης, εξήρε την ευεργετική συνεργασία που διατηρεί με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ και δήλωσε ότι «εμείς, η τοπική αυτοδιοίκηση είμαστε ωφελούμενοι των δράσεων της Εταιρείας». Σχολίασε το υψηλό ποσοστό διείσδυσης του φυσικού αερίου στο Νομό Θεσσαλονίκης και επεσήμανε ότι το δίκτυο διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ καλύπτει σήμερα 13 Μητροπολιτικούς Δήμους. Ενημέρωσε ότι το σύνολο σχεδόν των δημοτικών κτιρίων της Περιφέρειας τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο, γεγονός που οδηγεί στην επίτευξη ενός εξορθολογισμένου κόστους διαχείρισης, μη επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των δήμων. Παράλληλα, τόνισε τα οφέλη εξοικονόμησης και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρονται στο βιομηχανικό κλάδο, καθώς η ΕΔΑ ΘΕΣΣ εφαρμόζει τα χαμηλότερα τιμολόγια διανομής στην Ελλάδα. Εκτός αυτού, πολλαπλά είναι τα οφέλη που προσφέρονται στα νοικοκυριά, ιδιαίτερα σε εποχές όπου η χρήση ενός οικονομικού και ταυτόχρονα φιλικού προς το περιβάλλον καυσίμου έχει εξέχουσα σημασία. Έτσι, το φυσικό αέριο προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον πολιτών και επιχειρήσεων σύμφωνα με την προσωπική του μαρτυρία και βλέποντας τα αποτελέσματα της έλευσής του στην πόλη και ειδικά στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

 Επίσης, υπογράμμισε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, δεν έχει προκύψει κανένα ζήτημα ασφάλειας που να συνδέεται με τη χρήση του φυσικού αερίου. Με ιδιαίτερη έμφαση, μίλησε για τα χρονοδιαγράμματα των έργων κατασκευής σύγχρονων υποδομών της Εταιρείας που πραγματοποιούνται νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, αποδεικνύοντας τη συνέπειά της στον ορθό προγραμματισμό.

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι «η Εταιρεία κατέκτησε δικαίως την αγορά της Θεσσαλονίκης, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες και ανταποκρίθηκε ταχύτατα στις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού στις περιοχές της Αδείας της. Στεκόμαστε αρωγοί στα πεδία της αρμοδιότητάς μας ώστε να ευοδωθεί το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Εταιρείας, ένα πρόγραμμα που έχουν τόσο ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες».

Στη στρατηγική της κοινωνικής ευθύνης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στάθηκε η κα Στάχταρη, τονίζοντας ότι η Εταιρεία παρακολουθεί δείκτες βιωσιμότητας και καταρτίζει ετήσιο πλάνο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, κάνοντας πράξη ένα πολυδιάστατο έργο. Οι πυλώνες πάνω στους οποίους έχει σχεδιαστεί αυτή η στρατηγική είναι η αγορά, το ανθρώπινο δυναμικό, η κοινωνία και το περιβάλλον, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και την ευημερία των επόμενων γενεών. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζεται η υπευθυνότητα της Εταιρείας για θέματα υγείας και ασφάλειας, λαμβάνοντας όλα τα προληπτικά μέτρα για την επίτευξη του σκοπού της.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρας από την πλευρά του, ευχαρίστησε τόσο τον Υπουργό όσο και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ για τη στήριξη που παρείχαν όλα αυτά τα χρόνια στην Εταιρεία και τόνισε για ακόμα μια φορά ότι «το μυστικό της επιτυχίας μιας Εταιρείας με κοινωφελή χαρακτήρα είναι να έχει ευχαριστημένους μετόχους, ευχαριστημένο προσωπικό και πάνω απ’ όλα ευχαριστημένους καταναλωτές». Στη συνέχεια, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το φιλόδοξο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ 2020 – 2024, σύμφωνα με το οποίο θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις δικτύου και νέων συνδέσεων ύψους € 140 εκ..

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής τόνισε ότι με την εφαρμογή του Προγράμματος, η διείσδυση του φυσικού αερίου στις περιοχές ευθύνης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα υπερβαίνει το 74%  και οι ενεργοποιημένοι μετρητές θα ξεπεράσουν τις 450 χιλιάδες. Κατά την ολοκλήρωση της συνάντησης υπογράμμισε ότι «η Εταιρεία συνεχίζει σταθερά να επενδύει στηρίζοντας την ελληνική οικονομία, διαθέτοντας ισχυρή κεφαλαιακή βάση, υψηλή τεχνογνωσία και αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης».