Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

08/07/2022

Καλπάζει η παραγωγική/βιομηχανική δραστηριότητα στη Θεσσαλία

Σταθερή παραμένει η εμπιστοσύνη του βιομηχανικού/παραγωγικού κλάδου στο φυσικό αέριο, καθώς υπεγράφη ακόμη μια νέα σύμβαση για τη σύνδεση της βιομηχανίας παραγωγής βιοντίζελ, «Ζιάκας Ο.Ε.» στο δίκτυο διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Θεσσαλία. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δρα ως καταλύτης όχι μόνο για την αναπτυξιακή πορεία της ευρύτερης περιοχής αλλά και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Η συνεπής υλοποίηση βιώσιμων επενδύσεων της Εταιρείας στη βάση τεχνικο – οικονομικών κριτηρίων αποδοτικότητας, γεννά πολλαπλά οφέλη για την  επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα των περιοχών της Αδείας. Ο παραγωγικός κλάδος και οι βιομηχανίες επωφελούνται λειτουργικά από τη χρήση του φυσικού αερίου καθώς αξιοποιούν τη συνεχή και αδιάλειπτη παροχή μέσω του δικτύου διανομής για τον βέλτιστο σχεδιασμό και την διαχείριση της παραγωγικής τους δραστηριότητας. 

Η «Ζιάκας Ο.Ε.» επενδύει στην εκμετάλλευση του ενεργειακού περιεχομένου των οργανικών αποβλήτων κατά τρόπο που θα συμβάλλει τόσο στον περιορισμό της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του υπεδάφους και των υδάτινων πόρων όσο και στην  παραγωγή βιοκαυσίμων που οδηγεί στην αντικατάσταση των παραγόμενων καυσίμων από συμβατικές πηγές, υποστηρίζοντας το ενεργειακό ισοζύγιο και μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα της χώρας. Πρόκειται για μια κατεξοχήν ‘πράσινη’ επένδυση που πέραν των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών, θα συμβάλλει ουσιαστικά και στην τοπική οικονομία σε πολλαπλό επίπεδο.

Η βιομηχανική μονάδα με Συνολική Ονομαστική Ισχύ 5,2 MW και ετήσια κατανάλωση που προβλέπεται να ξεπεράσει το 1 εκ. κυβικά μέτρα ετησίως πρόκειται να συνδεθεί στο δίκτυο χαμηλής πίεσης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Λάρισα. Η μονάδα αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2022.

 

Οι αυξημένες καταναλώσεις που καταγράφονται από τις βιομηχανίες τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συμβάλλουν στην αύξηση των διανεμηθέντων όγκων φυσικού αερίου, ενισχύουν την αποδοτικότητα και διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δικτύου διανομής.

 

Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή ζήτηση του φυσικού αερίου στην οικιακή, εμπορική και βιομηχανική χρήση, απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες  σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλισθεί η επάρκεια εφοδιασμού των καταναλωτών στα δίκτυα διανομής ανά την επικράτεια. Στο ίδιο πλαίσιο, με την εξομάλυνση των γεωπολιτικών εντάσεων αναμένεται να επέλθει η σταθερότητα στις αγορές και η σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών. Γεγονός που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των βιομηχανιών που στηρίζουν την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ με συνέπεια στο στρατηγικό της σχεδιασμό, συνεχίζει την υλοποίηση των αναπτυξιακών της προγραμμάτων, για τη διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου, με ύψιστη μέριμνα την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.