Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

25/01/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

25.01.2017

Α. Αρμοδιότητες Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε.

  • Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε έχει το ρόλο της άσκησης των δραστηριοτήτων του Διαχειριστού Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου εντός των γεωγραφικών περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης και περιφέρειας Θεσσαλίας οι οποίες ορίζονται στις υπ’ αριθμ. Δ1/Γ/Φ7/11819/29.08.2000 (ΦΕΚ Β’ 1086) και Δ1/Γ/Φ7/11818/29.08.2000 (ΦΕΚ Β’ 1087) Υπουργικές Αποφάσεις, κατά τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.

  • Στο πλαίσιο των ανωτέρω δραστηριοτήτων περιλαμβάνεται η κατασκευή, η συντήρηση, η λειτουργία, η διαχείριση και η εκμετάλλευση εν γένει του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου έως τον μετρητή στις ανωτέρω γεωγραφικές περιοχές, όπως οι ανωτέρω δραστηριότητες προσδιορίζονται στις Άδειες.

  • H Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας A.E. φροντίζει με όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αδιάλειπτη και ασφαλή ροή φυσικού αερίου έως τις εγκαταστάσεις των καταναλωτών, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της.

  • Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε., σε ετήσια βάση αποστέλλει ενημερωτικό φυλλάδιο στους καταναλωτές για τη συντήρηση των εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, το οποίο αναρτάται και στην ιστοσελίδα της Εταιρείας.

  • Σε ετήσια βάση, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε.διεξάγει ενημερωτικές ημερίδες προς τους φορείς της αγοράς (μηχανικούς, υδραυλικούς, συντηρητές καυστήρων) για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.

     

Β. Εσωτερικές Εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου

  • Στην Ελλάδα υφίστανται Κανονισμοί Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου (ΦΕΚ 236/28.03.97, ΦΕΚ 963 Β’/15.07.03 & η πλέον πρόσφατη αναθεώρηση με το ΦΕΚ 976/28.03.12), με τις πλέον αυστηρότερες προβλέψεις έναντι των ευρωπαϊκών κανονισμών. Επισημαίνεται, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υφίσταται η απαίτηση μελέτης-τεχνικής έκθεσης-άδειας χρήσης, με θεώρηση μελέτης και επιτόπιο έλεγχο της εγκατάστασης από την Εταιρεία Διανομής Αερίου.

  • Για τις Εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου υποβάλλεται μελέτη, από μελετητή μηχανικό, που έχει από τον νόμο την απαιτούμενη άδεια, η οποία περιλαμβάνει την επιλογή της θέσης του λέβητα, σε συμφωνία με τον καταναλωτή βάση των προδιαγραφών που ορίζει ο Τεχνικός Κανονισμός.

  • Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε.:

  • Θεωρεί τις μελέτες και κατασκευές οι οποίες αφορούν έργα και εγκαταστάσεις, που σχετίζονται αποκλειστικά με την εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου.

  • Δεν είναι αρμόδια για τον έλεγχο έργων, κατασκευών και εγκαταστάσεωνόπως π.χ. τη δομική ποιότητα και στατική αντοχή στοιχείων του κτιρίου, των υποστυλωμάτων, τοιχίων, τοιχοποιίας, φρεατίων, καπνοδόχων, ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κλπ.

  • Εξετάζει την Τεχνική Έκθεση Εγκατάστασης μετά την υποβολή της και διενεργεί αυτοψία της εγκατάστασης, προκειμένου να διαπιστώσει τη συμφωνία αυτής με τα αναφερόμενα στην Τεχνική Έκθεση Εγκατάστασης και τις Διατάξεις του Κανονισμού.

  • H Άδεια Xρήσης της εγκατάστασης, η οποία αναφέρεται στη συγκεκριμένη Tεχνική 'Eκθεση Eγκατάστασης, χορηγείται από την Eταιρία Aερίου μόνον εφ' όσον διαπιστωθεί η τήρηση των ανωτέρω περιγραφομένων.

  • Πριν την έναρξη των εργασιών της εγκατάστασης αερίου ο καταναλωτής αναθέτει σε Επιβλέποντα Μηχανικό την επίβλεψη του έργου, ο οποίος επιβλέπει την κατασκευή της εγκατάστασης, συντάσσει την Τεχνική Έκθεση Εγκατάστασης και είναι υπεύθυνος για τη συμμόρφωση της εγκατάστασης σύμφωνα με τις διατάξεις του Τεχνικού Κανονισμού. Η Τεχνική Έκθεση υποβάλλεται από τον Επιβλέπων μηχανικό και περιλαμβάνει την περιγραφή της εγκατάστασης, την βεβαίωση της τήρησης των απαιτήσεων του Κανονισμού όσον αφορά τις εργασίες, τα υλικά αερίου και του αδειοδοτημένου τεχνικού προσωπικού, τα πιστοποιητικά των εκτελεσθεισών δοκιμών και ελέγχων, το πρόγραμμα λειτουργίας και συντήρησης, το πιστοποιητικό ολοκλήρωσης της εγκατάστασης και ρύθμισης συσκευών αερίου και τα φύλλα ελέγχου για τους λέβητες ή λοιπές συσκευές.

  • Σύμφωνα με τον Τεχνικό Κανονισμό ο προσδιορισμός της θέσης του λέβητα φυσικού αερίου αποτελεί απόφαση και ευθύνη του Καταναλωτή, σε συνεργασία με το Μελετητή και τον Επιβλέποντα Μηχανικό. Η Εταιρεία Διανομής Αερίου δεν θέτει απαιτήσεις για το χώρο εγκατάστασης του λέβητα, παρά μόνο αναφορικά με την τήρηση των απαιτήσεων του Τεχνικού Κανονισμού. Η δυνατότητα για εγκατάσταση επίτοιχου λέβητα σε υπαίθριο χώρο προβλέπεται από τη νομοθεσία και στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι συσκευές φυσικού αερίου διαθέτουν αντιπαγετική προστασία, που ενεργοποιείται ανάλογα με τη συσκευή.

  • Ο αδειοδοτημένος εγκαταστάτης υδραυλικός και ο Επιβλέπων Μηχανικός σύμφωνα με τον Τεχνικό Κανονισμό, πριν την τοποθέτηση των υλικών αερίου στην εγκατάσταση θα πρέπει να ελέγξει την καταλληλότητά τους σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη και τον Κανονισμό. Για την εγκατάσταση των συσκευών αερίου πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή τους.

  • Ο καταναλωτής σύμφωνα με τον Τεχνικό Κανονισμό είναι υπεύθυνος για την καλή κατάσταση και συντήρηση της εσωτερικής εγκατάστασης αερίου, την άρτια λειτουργία των συσκευών αερίου και πρέπει να αναθέτει σε αδειοδοτημένους τεχνικούς τη συντήρηση και άμεση αποκατάσταση των βλαβών, σφαλμάτων και ελλείψεων. Ο αδειοδοτημένος εγκαταστάτης-υδραυλικός και ο επιβλέπων μηχανικός πρέπει να εκπαιδεύουν τον καταναλωτή στον χειρισμό της εγκατάστασης με βάση το Πρόγραμμα Λειτουργίας και Συντήρησης και τα όσα αναφέρονται στην Τεχνική Έκθεση.

  • Οι Καταναλωτές, σε συνεργασία με τον αδειοδοτημένο εγκαταστάτη-υδραυλικό ή/και τον Επιβλέποντα μηχανικό, δύνανται να ενισχύουν την προστασία των υδραυλικών εγκαταστάσεων από παγετό, με χρήση μόνωσης και αντιψυκτικού υγρού, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του κατασκευαστή.

  • Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε., δεν έχει αρμοδιότητα, ευθύνη ή υποχρέωση να εξετάζει και δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς τις υδραυλικές εγκαταστάσεις εντός και εκτός της οικίας.

Γ. Συμβουλευτικές Ενέργειες Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε επιπρόσθετες στοχευμένες συμβουλευτικές ενέργειες ώστε να αναδειχθεί, αλλά και εμπεδωθεί ο κοινωνικά υπεύθυνος ρόλος της εταιρείας. Συγκεκριμένα:

  • Σύνταξη εγχειριδίου το οποίο θα παραλαμβάνεται από τους καταναλωτές, κατά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης με Χρήσιμες Πληροφορίες και με συμβουλευτικές οδηγίες για την λειτουργία καισυντήρηση των Εσωτερικών Εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, το οποίο θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Εταιρείας.

  • Δημιουργία αναλυτικού βίντεο για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς, στο οποίο θα παρουσιάζονται οι βασικές αρχές του Δικτύου Διανομής καθώς και οι διαδικασίες κατασκευής των Εσωτερικών Εγκαταστάσεων και η συντήρησή τους.

  • Διενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καμπάνιας ενημέρωσης σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς, για την ορθή συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου. Παράλληλα επισημαίνεται, ότι θα αποστέλλονται ενημερωτικά δελτία προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την ενημέρωση των καταναλωτών.

  • Σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς (μηχανικούς, υδραυλικούς, συντηρητές καυστήρων), προβλέπεται η διενέργεια συναντήσεων ώστε να γίνουν οι σχετικές προτάσεις για νομοθετικές βελτιώσεις του υφιστάμενου Τεχνικού Κανονισμού Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου και της λειτουργίας των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.

  • Δημιουργία εργαστηρίου Εσωτερικής Εγκατάστασης φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε., το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς για όλους τους φορείς και θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση φυσικού αερίου, την υδραυλική εγκατάσταση, την συσκευή αερίου και τα θερμαντικά σώματα.

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε